ETKİLİ ZAMAN YÖNETİMİ VE SINIF RUTİNİ OLUŞTURMA

11.12.2023 55

ETKİLİ ZAMAN YÖNETİMİ VE SINIF RUTİNİ OLUŞTURMA

Zaman Nedir?

Olayların geçmişten bugüne gelip geleceğe doğru birbirini izlediği kesintisiz süreçtir. Zaman asla tutulamayan, yavaşlatılamayan, baştan başlatılamayan ve herkes için eşit olan tek kaynaktır. Zamanı iyi kullanmak hayatı doğru kullanmak ve verimli sonuçlar alabilmektir.

Sınıfta Zaman Yönetimi

Sınıfta zaman yönetiminin amacı, eğitimin amaçlarının gerçekleştirilmesi için ders süresini etkili ve verimli kullanmaktır. Sınıfta zaman yönetimi kritik bir süreçtir. Bu durum, zamanın ve sınıfın kendine özgü özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Zaman Yönetimi Neden Önemlidir?

Öğretmenler sınıflarını yöneterek eğitim programını yetiştirmekten, öğrencilerinin bilgi ve becerilerini geliştirip başarılarını arttırmaktan sorumlu kişiler olarak aslında zamana karşı yarışırlar. Bu nedenle sınıfı etkili yönetmek için gerekli olan unsurlardan birisi de sahip olduğumuz öğretim süresini israf etmeden zamanı iyi yönetmektir. Okullarda eğitim programını yürütmek için verilen süre sınırlıdır ve aniden ortaya çıkan beklenmedik bir durum var olan sürenin daha da kısalmasına yol açar.

Zaman Yönetimi – Sınıf Rutini

·       Derse zamanında başlamak ve erken bitirmemek gerekliliktir.

·       Öğretmen derse sorunlarla gelmemeye özen göstermelidir.

·       İşlenecek konu ve konunun önemine ilişkin bilgi verilmelidir.

·       Dersin kesintiye uğramamasına çalışılmalıdır.

·       Uygun öğretim yöntem ve teknikleri kullanılmalıdır.

·       Sınıfta olumlu bir havanın oluşmasına çalışınız.

·       Olumlu hava sınıfta öğrenmeyi destekleyerek zaman yitirilmesini azaltır.

·       Kullanacağınız araç, gereç ve kaynakları önceden kullanıma hazır hale getiriniz.

·       Dersin amaç ve içeriğine uygun öğretim yöntem ve teknikleri seçiniz

·       Zaman zaman farklı öğretim Yöntem ve teknikleri uygulayınız.

·       Öğrencileri kısa sürede tanıyınız.

·       Duyuru, eğitsel kol çalışmaları için seçim vb. işleri dersin sonuna bırakınız.

·       Sınıfta zaman tuzaklarını belirleyerek önlem geliştiriniz.

·       Dersi olumlu iletilerle bitiriniz.

Elif Erkul

Rehberlik Öğretmeni